dilluns, 9 de novembre del 2009

Tornem amb desgràcia. Pluges a El Salvador

Disculpeu aquest silenci tan llarg al bloc, però he passat 15 dies a San Miguelito, Nicaragua, fent una col·laboració en un projecte d'aigua potable i sanejament per l'Ajuntament de Sant Boi, que no sé si ho sabieu però està agermanat amb San Miguelito.
La qüestió és que ha estat tot just arribar altra vegada a El Salvador i començar a ploure fort. Durant la nit de dissabte a diumenge van arribar a ploure 355 litres per metre quadrat en 3 hores. Aquest fet ha provocat, en un país tan vulnerable com aquest, 124 morts, de moment, i 60 desapareguts. No és només l'Huracà Ida, sinó la confluència d'aquest amb un sistema de baixes pressions a l'oceà Pacífic.
Les zones més afectades han estat els departaments de San Salvador, La Libertad (zona de treball nostra), La Paz (zona de treball nostra), San Vicente i Cuscatlán. En aquests departaments Protecció Civil ha declarat alerta taronja. Les pluges durant aquesta propera nit poden tornar a ser molt fortes.
Avui diumenge ha estat un dia bastant tens, intentant recopilar informació de les nostres contraparts a La Libertad (ACUA) i La Paz (Madre Cria) que estaven visitant les comunitats més afectades, per una part les que es troben en zones elevades amb fortes pendents perquè hi ha hagut moltes esllavissades, i per l'altra part les comunitats que es troben properes a rius i en zones baixes per les inundacions.
Un cop tinguem un informe clar de la situació a aquestes zones, tindrem una reunió conjunta entre totes les ong espanyoles demà per definir actuacions i destinar els recursos a les zones més prioritàries. Estem en contacte amb els responsables de la cooperació espanyola per poder coordinar, si calen, recursos extres als que s'estan destinant des de l'estat salvadorenc.
S'han habilitat molts albergs provisionals per poder instal·lar tota la gent que s'ha quedat sense casa o amb la casa en zona de perill. Es calcula que són 10.000 persones.
Els rius desbordats s'han emportat els ponts sobre el riu Jiboa, Huiza, San Diego i altres a la carretera Litoral (paral·lela a la costa). Les esllavissades han tallat en molts punts la carretera Panamericana (principal carretera del país). Això ha fet que moltes poblacions estiguin a hores d'ara aïllades, i en alguns casos sense electricitat ni aigua.
Ara mateix el President Funes acaba de declarar l'estat d'emergència nacional. Això implica l'estat d'alerta roja.

3 comentaris:

  1. Esper que l'Aida no vos hagi tocat "directament" a vosaltres, i sobretot, que esteu be.

    Un abraç. Efren.

    ResponElimina
  2. ei nens esperem q estigueu molt bé!!! la veritat es q aquí no s'ha comentat gaire des dels mitjans de comunicació.

    ResponElimina
  3. Gràcies a tots dos per pensar en nosaltres.
    Tots dos esteim bé, bastant enfeinats com podeu suposar. Ja varem poder parlar amb les nostres families, que estaven preocupades.

    ResponElimina