dilluns, 12 d’octubre del 2009

Especulació urbanística a la Serralada del Bálsamo

L'any 2005 el Viceministerio de Vivienda (MOP) va aprovar un Pla d'ordenament territorial per la zona sud del Departament de La Libertad, zona on es troba la Serralada del Bálsamo. Automàticament es va crear l'Amusdeli (Asociación de Municipios del Sur de La Libertad) que hauria de ser l'oficina, participada pels ajuntaments, per tal de fer complir el Pla d'ordenament. A partir d'aquest moment els ajuntaments van deixar de tenir cap veu ni vot en temes d'ordenament, creixement o urbanisme. Qualsevol permís l'atorga l'Amusdeli d'acord amb el pla. Aquest pla ha estat pensat i creat per afavorir el creixement desmesurat de les residencials exclusives de luxe, especialment a la zona alta de la Serralada, que té millor clima i millors vistes. Hi ha en previsió almenys 2 camps de golf, diversos hotels de cinc estrelles i, aproximadament, 25.000 habitatges d'alt nivell. Més alt que el de les comunitats que actualment viuen a la zona.
Aquestes residencials a la universitat les anomenàvem "ciutat jardí" pel tipus de desenvolupament urbanístic que preconitzaven, jo preferixo anomenar-les creixement tipus "tumor", doncs afavoreixen d'una banda els guetos rics i de l'altra la marginació i exclusió de la gent més pobra.
Aquestes residencials estan promogudes per gent molt poderosa com, per exemple, el Grupo Roble, de la família Poma (el vicepresident del grup és el marit de l'ex-vicepresidenta d'El Salvador) o el grup d'empreses de l'ex-president Alfredo Cristiani.
A més hi ha un altre problema: no hi ha aigua suficient. Fins ara els promotors es dedicaven a comprar els naixements d'aigua de la zona, com va passar en el conflicte entre la comunitat rural de San Sebastián Asuchío i la promotora d'una residencial que es diu "Manantiales" (quins collons!!!). Al final la comunitat va "prendre" el naixement i es va poder fer el projecte d'abastament domiciliar.
Ara són més llestos i busquen que les autoritats públiques (ANDA) els portin l'aigua des d'altres zones, deixant la població que ja viu a la zona amb un pam de nas, que sembla que pot passar amb el projecte Fihidro.
Per acabar-ho d'arrodonir el dia 28 de maig de 2009, darrer dia hàbil abans del canvi de govern del 1er de juny, es veu que des de diverses instàncies públiques (MOP, MARN, MAG) van sortir molts permisos per a residencials. Encara no sabem quants.
Els únics avantantges que tenim ara mateix per impedir que destrossin la Serralada del Bálsamo, deixant sense aigua la població que ja hi viu, és per una banda el canvi de govern i l'entrada de les noves autoritats (no sabem, però si tindran el que cal tenir per paralitzar el desgavell) i, de l'altra, la crisi financera que fa que ara mateix no hi hagi finançament ni inversió per poder tirar endavant amb totes les residencials que hi havia previstes. Ja té ous que haguem de donar les gràcies a la crisi financera!!!
Qui m'havia de dir a mi, pobre infeliç, que marxaria de Menorca, i també de Barcelona, per arribar a El Salvador a enfrontar-me a la construcció de camps de golf i als especuladors urbanístics. Són una plaga bíblica.

1 comentari:

  1. Vinga demanar que escrivim, que expliquem què passa a El Salvador, però resulta que mai ningú escriu cap comentari! Rancis, colla de rancis!

    ResponElimina