dilluns, 29 de juny del 2009

Cop d'estat a Honduras

Suposo que ja deveu estar al cas però, per si de cas, us informem que hi ha hagut un cop d'estat a Honduras. El cop l'han executat el militars d'acord amb el poder legislatiu (el congrés dels diputats) i el Tribunal Suprem Electoral (que és un apèndix del congrés). Les raons del cop les podeu llegir aquí, aquí i aquí. La premsa tradicional hondurenca, en mans d'un parell de grups empresarials, han donat suport al cop.
També podeu llegir el bloc dels companys d'Enginyeria Sense Fronteres Galicia que treballen a Honduras.
De moment des de El Salvador no es té gaire més informació, excepte que el govern salvadorenc ha condemnat el cop a l'igual que la majoria de governs llatinoamericans. També s'ha donat ordre de tancar les fronteres entre ambdos països i reforçar-ne la seguretat. Sembla que demà sortirà un avió de la força aèria salvadorenca per recollir uns quants ciutadans salvadorencs (en especial membres del FMLN i d'organitzacions socials) que estaven a Honduras per fer d'observadors internacionals en la consulta popular no vinculant que s'havia d'haver celebrat avui.
Esperem que el cop no acabi triomfant, perquè si ho fes, les dretes i les oligarquies d'Amèrica Llatina i, en especial, de Centreamèrica tindrien un exemple a seguir per frustar i descarrilar els processos iniciats pels governs tímidament progressistes que ara mateix dominen la regió.

2 comentaris:

  1. Hola!
    vaig sentir a la ràdio que si l'actual govern d'Honduras no reacceptava l'antic president del país Zelaya, l'OEA amenaçava Honduras d'expulsar-la de l'organització. Potser sí que seria la manera: aïllar-los... però no sé com afectaria a la població, això...
    + info:
    http://www.oas.org/documents/OEA-Honduras/AG04661S02.doc

    Alfred

    ResponElimina
  2. Hola Alfred,
    gracies per fer un comentari, et contesto:
    Crec que ara mateix s'estan succeïnt un seguit de violacions dels Drets Humans que el més prioritari és mantenir la pressió internacional per intentar alleugerir la repressió. El problema de suspendre les ajudes a Honduras que afectaria més a la població sera un problema més a llarg termini. De tota manera penso fer una entreda al blog comentant el que se sap hores d'ara de la situació a l'interior del país.

    ResponElimina