dissabte, 4 de juliol del 2009

Informacions sobre Honduras

Doncs la situació a l'interior del país veí s'ha complicat força en la darrera setmana. Arran del cop d'estat de diumenge passat s'han desenvolupat un conjunt de reaccions diverses.
A nivell internacional la reacció de condemna ha estat bastant contundent i força àgil, en una setmana l'OEA, les Nacions Unides, la Unió Europea i la major parts dels estats del món han condemnat el cop i alguns han aplicat mesures específiques, com la retirada d'ambaixadors, la suspensió de préstecs, el tancament de fronteres, suspensió de negociacions comercials,...
Això ha deixat el govern de facto completament aïllat. M'ha agradat especialment una frase del ministre espanyol Moratinos, que no intenten hablar con nosotros que no les vamos a responder. Una altra qüestió serà veure si això es manté o es va flexibilitzant a mesura que passen els dies. Alguns funcionaris són partidaris de mantenir la línia dura i augmentar la pressió, prenent encara més mesures com la suspensió de l'ajuda financera que rep directament el govern de Honduras.
Per altra banda, a nivell intern la situació sembla força crítica, s'han suspès o eliminat de la senyal gairebé tots els mitjans de comunicació contraris al cop, s'han dictat ordres de detenció contra tots els membres del govern legítim i contra líders de sindicats, organitzacions camperoles, indígenes, organitzacions de Drets Humans i qualsevol cosa que pugui semblar societat civil organitzada contrària al cop d'estat. Evidentment les cambres de comerç i d'altres organitzacions empresarials son afins als colpistes.
S'han suspès les garanties constitucionals, o en altres paraules s'ha instaurat l'estat de setge i per tant, ara són legals les detencions sense càrrecs, l'entrada al domicili sense ordre judicial i la supressió de qualsevol tipus de manifestació.
A més, tenim notícies que s'ha tornat a implantar el reclutament forçós de joves i menors d'edat per integrar-los a l'exèrcit, especialment a les zones rurals del nord, les bananeres. Això no passava des de l'època de les guerres civils a la regió. Sembla també que això s'ha implantat perquè hi està havent desercions a l'exèrcit.
També sabem que l'exèrcit i la policia tenen ordres clares de detenir estrangers provinents de Veneçuela, Nicaragua i Cuba. També hi ha notícies de desaparicions, però com que la gent també s'està amagant i alguns estan passant a la clandestinitat, això és força difícil de confirmar.
A més hi ha la repressió de les manifestacions que al principi era molt dura i es va veure per diferents mitjans internacionals. Ara la repressió s'ha traslladat a fora de la capital (on no hi ha corresponsals) i afecta a tots aquells que vulguin anar a la capital a participar en una manifestació contra els colpistes. Així la gent no pot arribar a la capital. Per altra banda els colpistes estan muntant manifestacions pro cop d'estat, amb gent de bona situació de la capital i obligant els treballadors de les seves empreses a participar.
S'espera que demà diumenge la situació sigui crítica doncs després de l'assemblea de l'OEA d'aquesta tarda el president Zelaya tornarà a Tegucigalpa acompanyat d'alguns mandataris de la regió. Es preveuen manifestacions de suport a Zelaya a la seva arribada i el més preocupant serà la reacció de l'exèrcit i la policia.
L'única radio contrària al cop que segueix emetent és Radio Globo, la podeu sentir per internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada