divendres, 19 de juny del 2009

CATISA ja ha tancat

Ja és un fet, ja no hi ha marxa enrere, Catisa ha tancat i 31 treballadors van a l'atur. Probablement era una mort anunciada fa deu anys però igualment immerescuda.
Catisa, fundada el 1954, era un empresa de bijuteria exemplar, un referent empresarial a Menorca i a bona part de l'estat. En els seus primers anys va mantenir una organització empresarial molt paternalista basada en els 2 propietaris fundadors. Això però es va trencar ara deu fer 10 anys quan, faltant aquests dos caps, es va voler implementar un fallida fraudulenta i els treballadors no van voler jugar el joc que els hi tenien preparat.
D'aquí va sortir una experiència un pèl romàntica. Pel que jo conec aquesta ha estat la iniciativa més semblant a una fàbrica sota control obrer que hi hagut mai a Menorca i a Balears, sense entrar en el tema de les accions que se les havien anat passant de mans entre mafiosos de pare desconegut i que no tenien cap intenció de fer res de bo. Amb aquesta situació els treballadors van agafar el control real de tots els aspectes de l'empresa i van tirar endavant, tot i que van encaixar un deute de més o menys 1,5 milions d'euros, majoritàriament amb l'administració pública. Al fons de la qüestió hi havia el solar que Catisa va ocupar durant gairebé 50 anys, molt ben situat a una zona de Maó que tenia força valor especulatiu.
Per les dates en que va succeir l'intent de fallida fraudulenta (el 2001) no em puc estar de comparar-ho amb casos d'empreses sota control obrer a Argentina com la Zanon o la Bruckman, salvant les distàncies, és clar.
De fet Catisa va començar a morir el dia que a Menorca i a la resta de l'estat va ser més rentable invertir en especulació immobiliària del territori que no pas invertir en capital productiu. Això no deixa de ser responsabilitat dels poders públics que enlloc de gravar l'especulació per a que no sortís tan rentable van fer exactament el contrari.
El tancament definitiu després de 10 anys de treball i lluita té diferents variables:
-La baixada de facturació deguda a la crisi actual.
-Del deute inicial encara quedaven per pagar una mica més d'un milió d'euros, assumint que s'han pagat gairebé mig milió del primer deute, i que es podien haver invertit en augmentar la productivitat de l'empresa.
Podeu llegir un recopilatori de notícies sobre el tancament aquí.
Al final tampoc el Govern Balear s'ha compromès per intentar evitar el tancament final (com deia algú sort que ara són dels nostres). Però no vos enganyeu, tot i que l'administració pública són responsables, els autèntics responsables són aquells que més hi van guanyar ja fa dies especulant amb el solar, i aquests estan molt tranquils.
No s'ha pogut, però no ha estat per falta de compromís i de ganes, sinó perquè no tot és possible. S'ha aconseguit que uns quants treballadors es poguessin jubilar tranquil·lament durant aquest temps i que 31 treballadors tinguessin 10 anys més de cotització i seguretat. Això, però, no em treu la sensació agredolça de la impotència i la ràbia.Imatge de la ubicació històrica de Catisa
Imatge de la ubicació des de 2006 de Catisa al polígon industrial de Maó, de lloguer. Imatges del que ha quedat ara del solar històric de Catisa, el solar de la discordia.

2 comentaris:

  1. per les fotos... qualsevol diria que estas a Menorca...

    Un abraç.
    Efren.

    ResponElimina
  2. Oeeé, oeeeé qualqú m'ha escrit un comentari as blog, AL·LELUIA.
    Gracies Efren, sa veritat és que vam aprofitar per fer ses fotos durant es mes de maig.
    Ei, a tots els lectors, a veure si agafeu exemple de n'Efren i esccriviu alguna cosa.

    ResponElimina