dijous, 18 de juny del 2009

Anul·lació del deute il·legítim de El Salvador

Coincidint amb la presa de possessió de Mauricio Funes, el passat dia 1 de juny, unes quantes ONG de l'estat espanyol, entre elles Enginyeria Sense Fronteres, vam sol·licitar que s'anul·lés el deute extern il·legítim que encara manté el govern de El Salvador amb el govern espanyol. De fet no sol·licitavem l'anul·lació de tot el deute si no només aquell que es va generar mitjançant un crèdit FAD atorgat el 1999 per a fer una planta de tractament i potabilització a la captació d'aigües de la ciutat de San Salvador.
Els crèdits FAD són crèdits que atorga el govern espanyol a un govern d'un país del sud per millorar el seu "desenvolupament". Aquest crèdits s'han de retornar, evidentment per això generen deute extern al país receptor, però a més estan condicionats a que siguin executats per una empresa espanyola. En realitat són ajudes a la internacionalització de les empreses espanyoles però que es disfressen com a Ajuda Oficial al Desenvolupament.
El crèdit per El Salvador de 1999 és dels que fan història, un empresari espanyol, el gerent de l'empresa encarregada de l'execució, va subornar repetidament a l'aleshores president d'ANDA per a que li paguès l'obra sense haver-la acabada. Ho van aconseguir i el projecte Lempa II (així es coneixia el projecte) mai va funcionar, el president d'ANDA va acabar comdemnat a 15 anys de presò mentre que l'empresari espanyol s'en sortia com si res.
Aquest no és l'únic crèdit FAD que fa venir esgarrifances, n'hi han més, i aquests són només els que s'han pogut trobar. Parlant amb gent que en sap des de dintre es parla d'empreses especialitzades a caçar FADs, de partides anomenades incentius per tècnics locals que en realitat són suborns, d'autèntiques barbaritats com comprar equipament mèdic de darrera generació per a clíniques comunals que no tenen ni llum elèctrica o radars meteorològics experimentals que encara no han estat ni provats.
A més, es veu que hi ha pressions per a que el Fondo para el Agua y Saneamiento en América Latina es gestioni de forma similar als FAD i es condicioni a l'execució per part d'empreses espanyoles.
La cosa ha arribat a tal nivell que un parell de diputats han fet preguntes comprometedores al govern, sobre un crèdit a Nicaragua o sobre la reforma dels fons FAD que es van comprometre fer durant aquest legislatura.
Moltes ONG hem fet pública una nota de premsa per tal de denunciar la situació. Esperem que ho aconseguim i així no sens caigui la cara de vergonya quan ens comparem amb d'altres països europeus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada