diumenge, 17 de febrer del 2013

Reforma vs. Revolució

Des de les eleccions del passat 25 de novembre li vaig donant tombs al dilema entre reforma i revolució, sobretot després de veure els resultats de les forces d'esquerres. I ara després de la setmana en que s'ha admès a tràmit la ILP per la Dació en Pagament, el Dret a l'Habitatge i el Lloguer Social promoguda per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca crec que és un bon moment per posar sobre la taula unes quantes idees.
Primer de tot, vull dir que vaig anar ahir a la Manifestació de la PAH, i que vaig veure com es mobilitzaven el que són ara les classes treballadores, o populars, del segle XXI. Gent de totes les edats, famílies i gent gran, de llengua catalana, castellana i altres, d'origen local o forani (per primer cop vaig veure immigrants llatinoamericans a la mateixa "mani" que paquistanesos o subsaharians, enmig d'un mar de gent "local"). Aquells que durant tan de temps ens vam creure classe mitjana i que de cop veiem que no ho som i mai no ho hem estat. Mobilitzats per un Dret Social, l'Habitatge, i també, perquè no dir-ho, contra un enemic comú, el conglomerat de partits polítics majoritaris i poder financer. S'està tensant la corda i no està clar de quina banda afluixarà. I això, de moment, és més encoratjador que no pas no tenir alternativa.
Segurament no sóc l'únic que s'està plantejant aquestes qüestions. Hi ha algun article que ja parla d'això en referència a la irrupció de la CUP al Parlament de Catalunya.
Crec que cal aquesta entesa, perquè el moviments socials han de tenir un interlocutor vàlid i potent que porti a la pràctica les seves demandes, tenint tots clar quin és el seu paper. Els moviments socials no han de fer de partit polític i els partits polítics no en sabran mai de fer de moviment social. Espero que els arbres ens deixin veure el bosc.
Mentre espero, el sistema bipartidista espanyol fa aigües ràpidament quan enganxen un tresorer emprenyat amb els seus, i l'Oasi Català se n'ha anat a fer punyetes entre suborns de la màfia russa, comissions entre la sociovergència i espies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada