dimarts, 14 d’abril del 2009

Visca la República!!!

Tal dia com avui, 14 d'abril, de 1931 es proclamava la segona república espanyola. El dia 12 s'havien celebrat eleccions municipals, i en aquestes els partits republicans d'esquerres van arrasar. El dia 14, des dels balcons de gairebé tots els ajuntaments es proclamava la segona república. Alfons XIII, va fer servir les cames ràpidament cap a l'estranger, abans que els republicans espanyols s'adonessin de l'utilitat d'un invent francès poc conegut a Espanya fins aleshores, la guillotina.
A mig camí entre un procés revolucionari i una modernització de l'estat a marxes forçades, la República va tenir una vida curta i plena d'entrebancs, com per exemple, la victòria de les dretes en les eleccions de 1934, deguda en gran part pel boicot actiu dels sindicats anarquistes en aquelles eleccions. En les eleccions de febrer de 1936 tornen a guanyar les esquerres aglutinades en el Front Popular, aquest cop els anarquistes van preferir callar i no dir res.
D'aquells pocs anys de democràcia popular en va quedar l'esperança que Espanya podia convertir-se en un territori de diversitat cultural on regnés la justícia social i on el poder, el poder real, estès en mans del gruix de la població, els treballadors rurals i obrers.
La història tràgica del final de la República la coneixeu tots, però resumint es pot dir que les classes adinerades (terratinents, banquers i industrials), l'església i els feixistes van aconseguir, mitjançant les armes i la barbàrie, mantenir els seus privilegis, mantenir l'estat com una finca privada de la seva propietat. Això encara dura a dia d'avui, si no mireu els llinatges dels majors propietaris de terra, els llinatges dels banquers i dels principals empresaris i veureu d'on surten les seves fortunes. La societat, lluitant, va aconseguir una democràcia descafeïnada però ens queda l'esperança de tornar a veure moments millors on la redistribució de la riquesa torni a implantar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada