dilluns, 16 de març del 2009

Jornada històrica (I)

Ahir, dia 15 de març van ser les eleccions presidencials a El Salvador. Tots els d'ESF que estem per aquí varem participar com a observadors internacionals i tots junts vam estar en un centre de votació de Quetzaltepeque, el centre escolar República de Nicaragua, amb un cens de 16.200 votants.
Vam començar molt d'hora i a les cinc de la matinada ja estavem allà per vigilar la constitució de les Juntes Receptores de Vots (meses electorals), JRV. Ens tocaven unes sis JRV per barba. Les JRV estan integrades per 6 membres (en aquest cas 3 de cada partit participant). El centre de votació va obrir puntualment a les 7:00 del matí.
Les meves sis JRV van estar força tranquiles durant tot el dia excepte al principi, doncs hi havia certa tensió entre els d'un partit i un altre; després les coses es van anar relaxant i al final tots semblaven implicats en fer la feina ben feta conjuntament, sense fer-se la traveta els uns als altres. Això no és gaire normal en aquest país però ahir semblava que l'enfrontament electoral era més net i tranquil que altres anteriors.
Els del FMLN van ser molt actius durant tot el dia, pendents que no se'ls escapés res de les mans, orientant la gent per anar a votar a la taula que tocava. Els d'ARENA estaven més apàtics i per la tarda, fins i tot, semblava que tenien la derrota coll avall.
Hi va haver algunes anomalies, com gent morta que apareixia al padró electoral, o gent que volia votar però no hi apareixia. Algunes persones em van reclamar que hi havia irregularitats al padró, i les varem apuntar.
El centre va tancar puntualment a les 5:00 de la tarda i llavors va començar el conteig. En les meves sis JRV la cosa va estar clara: el número de paperetes, el registre de vots emesos i número de marques a sobre del padró van quadrar a la primera o a la segona. Tots estaven contents (es veu que per les municipals alguns es van quedar fins a les 11:00 de la nit). Hi va haver força entesa entre la gent dels dos partits i les coses van sortir clares, en les meves sis JRV va guanyar l'FMLN. De fet, l'FMLN va guanyar a tot Quetzaltepeque (en total 3 centres de votació per 38.000 votants) per primer cop en unes eleccions presidencials. Les municipals sí que les havien guanyat però les presidencials mai.
El més emotiu va ser el moment de sortir del centre cap a les 7:00 de la tarda. A fora, esperant, hi havia una munió de gent del Frente que esperava els resultats nacionals. Al veure que sortiem amb l'armilla d'observadors internacionals la gent espontàniament va començar a aplaudir-nos i a cridar-nos coses com: "gracias compañeros" "gracias por venir".Fins i tot, l'alcalde de Quetzaltepeque (FMLN) va venir a buscar-nos i ens va donar les gràcies en persona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada